Jiří Siegel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jiří Siegel
Narození5. března 1927
Praha
Úmrtí16. června 2012 (ve věku 85 let)
Praha
Alma materFakulta architektury ČVUT
Povoláníbasketbalista a architekt
DětiIsabela Soukupová-Siegelová
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jiří Siegel (5. března 1927 Praha – 16. června 2012 Praha) byl český architekt, spisovatel a basketbalista.[1] Je otcem české herečky Isabely Soukupové.

Život a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Studoval na Vysoké škole architektury a pozemního stavitelství v Praze, basketbalu se věnoval již během vysokoškolských studií. V roce 1948 se dokonce zúčastnil turnaje mužů na letních olympijských hrách.

Sportovni hala Folimanka

Jako architekt byl zaměstnán ve Sportprojektu Praha. Za svůj život navrhl mimo jiné byt Jiřího Šlitra, vilu Karla Gotta ve Strašnicích, hotel Poustevník v Peci pod Sněžkou, boudu pro horskou službu v Krkonoších nebo také několik sportovních staveb, například Sportovní halu Folimanka v Praze. Ke sportovním stavbám měl totiž jako bývalý olympionik celoživotní vztah.

Věnoval se rovněž hudbě nebo psaní. Napsal několik humoristických knih či publikace o herci Jiřím Lírovi a mimovi Jaroslavu Čejkovi. Je rovněž autorem knihy Dům a jeho architekt, která pojednává o vztazích mezi zadavatelem stavby a architektem.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Zemřel architekt Jiří Siegel, autor Gottova domu a haly na Folimance. iDNES.cz [online]. 2012-06-16 [cit. 2022-06-18]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]